PREZENTARE

Comuna Gura Râului este situată la 19 km de Sibiu, la 15 km de Sălişte şi la 22 km de Ocna Sibiului. Este principala poartă de intrare spre munţii Cindrelului, spre Râul Mare şi Râul Mic, spre pârâurile Iezerele Cindrelului.

Şcoala veche, ce reprezintă corpul clădirii pentru elevii claselor pregătitoare-IV s-a înfiinţat în 1900 iar şcoala nouă ce cuprinde clasele V-VIII s-a înfiinţat în 1964. Numărul claselor: 6 grupe la grădiniţă, 10 clase la ciclul primar şi 9 la ciclul gimnazial.

În comună există două biserici, câteva corpuri de clădiri care aparţin şcolii, o primărie, un dispensar şi o secţie de poliţie.

Clădirea şcolii „vechi” este clădirea primei şcoli a comunei, construită în anul 1900 de către comunitate sub îndrumarea preotului paroh Ioachim Munteanu. Între anii 1961-1963 a fost construită cladirea şcolii „noi”,de asemenea de către comunitate sub conducerea primarului Triştiu Vasile. Acesteia i s-a adăugat în anul 1978 sala de sport.


Denumirea şcolii a fost schimbată în anul 2005 în Şcoala AUREL DECEI după numele istoricului, orientalistului şi diplomatului Aurel Decei, născut in anul 1905 în comuna noastră.

Comuna Gura Râului are o populaţie de aproape 4000 locuitori.

Şcoala Gimnazială „Aurel Decei” este o şcoală cu un efectiv de 513 de elevi (atât şcoala cât şi grădiniţa) , în condiţiile în care multe şcoli sunt desfiinţate din cauza numărului mic de elevi.

Şcoala funcţionează în trei locaţii distincte, amplasate aproximativ în centrul localităţii:

şcoala „veche”, unde activează clasele ciclului primar;

şcoala „nouă”, locul unde îşi desfăşoară activitatea clasele ciclului gimnazial și clasa a IV-a B;

grădiniţa nouă, inaugurată în septembrie 2020, unde își desfășoară activitatea cele 6 grupe de grădiniță și clasele pregătitoare.