Misiunea Scolii

Comuna Gura Râului este situata la 19 km de Sibiu,  de-a lungul râului Cibin, iar prima atestare documentara este datata in anul 1202, anul înființării „Bisericii Mici” din comuna. Deoarece distanta pana la Sibiu este relativ mica, locuitorii nu au părăsit comuna spre a se așeza la oraș, acest lucru fiind reflectat in numărul mare de locuitori (aproximativ 3500). Comuna are o bogata moștenire culturala si folclorica, in decursul unui an desfasurandu-se in localitate mai multe festivaluri si activitati cultural-artistice de amploare.

Elevii nostri


Scoala Gimnaziala „Aurel Decei” Gura Raului este o scoala mare, avand in anul scolar 2013-2014 un numar de 580 de copii cu varste intre 3 si 15 ani, impartiti în 6 grupe de gradinita, 10 clase primare si 9 clase gimnaziale. Elevii scolii au obtinut rezultate bune la examenele si concursurile la care au participat. Intre elevii scolii se numara si membri ai minoritatii rome din localitate, aproximativ o treime din populatia scolara fiind copii de tigani, care sunt integrati in scoala, multi dintre ei avand rezultate foarte bune si reusind sa termine liceul si chiar sa mearga la facultate. Cu toate acestea, multi dintre acesti copii abandoneaza scoala inainte sa termine cele opt clase ale ciclului gimnazial sau au rezultate foarte slabe din cauza dezinteresului pentru scoala si invatare, dar si a refuzului familiei de a comunica cu scoala.

Activitate didactica


Activitatea didactica se desfasoara in patru locatii: gradinita isi desfasoara activitatea in doua cladiri situate in partea centrala si de sus a comunei, ciclul primar functioneaza in scoala „veche”, iar ciclul gimnazial in scoala „noua”. Cladirea scolii „vechi” este cladirea primei scoli a comunei, construita in anul 1900 de catre comunitate sub îndrumarea preotului paroh Ioachim Munteanu. Intre anii 1961-1963 a fost construita cladirea scolii „noi”, de asemenea de catre comunitate, sub conducerea primarului Tristiu Vasile. Acesteia i s-a adaugat in anul 1978 sala de sport.

Functionare si cadre didactice


Scoala functioneaza intr-un singur schimb, de dimineata. Cele 31 de cadre didactice ale scolii sunt 100% calificate si in proportie de peste 81,25% titulare in unitatea noastra. Pe langa oferta curriculumului national, in scoala noastra se desfasoara o serie de cercuri si optionale specifice zonei: cerc de pictura pe sticla, cerc de cunoastere a culturii si traditiilor locale „Sa cunoastem Marginimea”, cerc ansamblu coral, cerc de handbal, optional „Prietenul meu, calculatorul”, optional de lectura, optional Educatie pentru sanatate.

Scoala Aurel Decei


In anul 2005 scoala a fost numita AUREL DECEI, dupa numele istoricului, orientalistului si diplomatului Aurel Decei, nascut in anul 1905 in comuna noastra. Scoala „Aurel Decei” sustine dezvoltarea individuala a fiecarui elev si egalitatea de sanse prin educatie intr-un climat bazat pe performanta, competitie transparenta si onesta, cooperare si incurajare, care sa duca la dezvoltarea potentialului si  a aptitudinilor necesare pentru a deveni cetateni activi si eficienti, apti a se integra in viata societatii. Scoala este deschisa dialogului cu comunitatea si urmareste de asemenea o educatie multiculturala pentru asigurarea apropierii si colaborarii intre elevi in vederea unei convietuiri armonioase.